Een warmtepomp?

 

Een warmtepomp gebruikt de energie die in de grond, het water of de buitenlucht zit om werk- of leefruimtes te verwarmen en sanitair warm water te produceren.

Wie vandaag nieuw bouwt, is gebonden aan strenge isolatie- en ventilatienormen. Eenmaal de woning daaraan voldoet, kan u met een warmtepomp nog extra besparen. Op energie, niet op comfort! Want in eenzelfde goed geïsoleerde woning zorgt een warmtepomp voor evenveel comfort (verwarming én warm water) als een klassiek systeem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis energie?

 

 Warmtepompen halen zo’n 75% van hun energie voor  verwarming en/of voor de productie van warm water uit de  directe omgeving. Afhankelijk van het systeem is dat de grond, de  buitenlucht of het  water. Lucht-water en lucht-lucht warmte pompen  gebruiken de buitenlucht als  natuurlijke,  gratis en overal beschikbare warmtebron. Extra investeren in grondboringen of graafwerken is dus niet nodig.

 

‘Ben ik met een warmtepomp het hele jaar door zeker van een optimaal warmtecomfort?’

Absoluut! Ook in de  winter bevat de lucht immers voldoende energie om een huis  efficiënt te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien. Onze warmtepompen halen bovendien een 100%  verwarmingscapaciteit bij lage buitentemperaturen tot -15°C. De werking is  zelfs gegarandeerd tot -28°C! U houdt het binnen dus altijd comfortabel warm en kunt bij vriesweer gerust die warme douche nemen...

 

Lucht-water warmtepomp

 

De warmtepomp (buitenunit) onttrekt warmte aan een warmtebron (lucht, water, aarde) en geeft die af aan het warmteafgiftesysteem. Een warmtedragend medium of een koelmiddel stroomt tussen dit warmteafgifte-systeem en de warmtebron (binnenunit) en verwarmt zo het verwarmingselement of levert warm water.

 

 

Lucht-lucht warmtepomp

 

De warmtepomp (buitenunit) plukt de calorieën uit de lucht, het water of de grond. Twee buizen voeren de energie via een koelmiddel van buiten naar binnen, waar de lucht wordt opgewarmd en door een binnenunit afgegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brine/water

 

Brinewater is water met een antivries toevoeging. (Doorgaans tussen de 10- en 30% Glyco). Toepassing:  verwarmen of passief koelen van  één woning of utiliteitsgebouw of meerdere hiervan, normaliter tot een totaal benodigd afgegeven vermogen van 60 kW.

De energiebron voor deze warmtepomp is een gesloten verticale aardwarmtesonde of collector in de bodem, door deze buizen word water met een antivriestoevoeging rond gepompt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuttige links:

 

- Brochure warmtepompen

- Code goede praktijk warmtepompen

- Info warmtepompen

- Ode (warmtepompen)